Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Bécsben megnyílt az esztergomi érsekség tulajdonában álló Augusztineum, melynek célja udvarképes és engedelmes papság nevelése. Egyházi főhatósága az esztergomi érsek.

Balogh Péter és gr. Teleki József, az evangélikus, illetve a református egyház főgondnokai magánkihallgatáson jelentek meg I. Ferenc király előtt, s előadták a protestánsok sérelmeit. (A király kijelentette: a magyarországi protestánsokra neheztel, mivel a római katolikusokat üldözik.)

Meghalt gr. Kollonich László kalocsai érsek. (Az érseki széket 1821-ig nem töltötték be.)

I. Ferenc király engedélyezte, hogy a protestánsok megünnepeljék a reformáció 300. évfordulóját. (Luther 1517. október 31-én tűzte ki 95 tételét a wittenbergi templom kapujára.)

A Helytartótanács 25 689. szám alatt új, általános utasítást adott ki a szerzetesrendekre. (A növendékek 21. életévük után csak akkor engedhetők ünnepélyes fogadalomtételre, ha a beöltözés napjától megszakítás nélkül a rendben töltöttek három esztendőt.)

A Helytartótanács 28 706. számú rendelete a káptalanok működéséről. (A káptalanok működését be kellett jelenteni az illetékes püspöknek; a káptalanok határozatai, az elöljárók megválasztása csak akkor érvényes, ha azt a megyéspüspök megerősítette és a Helytartótanácsnak bejelentette.)

Az evangélikus egyház megünnepelte a reformáció 300. évfordulóját. (A református egyházkerületek viszont külön-külön, eltérő időpontokban tartották ünnepélyeiket.)

A Szentszék jóváhagyta I. Ferenc 1816. évi intézkedését: az eperjesi egyházmegye kihasítását a munkácsi püspökségből. → szeptember 22.

I. Ferenc király 6481. számú rendelete szerint a szabad királyi városok kegyúri plébániáinak betöltésénél csak a katolikus lakosok vehetnek részt a jelölésben, s a jelöltek közül nevezte ki az illetékes megyéspüspök a plébánost.