Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Apáti címeit megtartva, Patschkauban elhunyt Gloger Konstantin, az utolsó heinrichaui–zirci ciszterci apát. → augusztus 19.

VII. Pius pápa Sollicitudo omnium kezdetű bullájával visszaállította az 1773-ban XIV. Kelemen pápa által feloszlatott jezsuita rendet.

VII. Pius pápa megtiltotta a katolikusoknak, hogy belépjenek a szabadkőműves páholyokba.

I. Ferenc egyesítette a zirci és a pilis–pásztói ciszterci apátságot. Zirc–pilis–pásztói apáttá Dréta Antal zirci apátot nevezte ki. Az apátságnak Zirc címén a veszprémi elemi iskolát, a székesfehérvári és pécsi gimnáziumot, Pilis–Pásztó jogán az egri gimnáziumot kell vezetnie. Várerődítés céljára 1769 Ft 36 krajcárt, a vallásalapba 18 200 Ft 24 krajcárt kell fizetnie.

Királyi rezolúció, illetve helytartótanácsi rendelet mondta ki, hogy rítusváltoztatásra senkit nem szabad csábítani, az illetőnek ezt önként kell kérnie, s mindkét rítus püspökének előzetes tudtával és hozzájárulásával engedhető meg. → 1848. február 14.

A Helytartótanács 23 034. szám alatt körrendeletet bocsátott ki a görög szertartású katolikusokról. Összeírást kell készíteni mindazon templomokról, amelyek görög szertartású istentiszteletekre szolgálnak. A latin szertartásúakkal közösen használt templomok esetében a rendelet javaslatokat vár: milyen istentiszteleti rend legyen, milyen arányban viseljék a templom terheit, hogyan osszák el a gyűjtött összegeket stb. A rendelet értelmében a római és görög szertartásúak házasságából született gyermekek – nemre való tekintet nélkül – az atya vallását követik. (Mivel a Helytartótanács hatásköre nem terjedt ki az ország erdélyi részeire, ezért nem szabályozhatta az örmény szertartásúval kötött házasságból született gyermek vallását. De a jogszokás ésőbb az erdélyi részeken is elterjedt.) → 1898. február 14.

Péli Nagy András protestáns táblabíró Tisztelet oltárának Apologiája, melyet egy Anonymusnak vádjaira feleletül készített s a világ elé bocsájtott P. N. A. cím alatt Császár Andrást bíráló, 17 oldalas röpiratot adott ki, s védelmébe vette a VII. Pius pápa érdemeit méltató Deáky Gedeon prédikátor művét. (Az érdeklődés akkorára csapott Deáky műve körül, hogy 1815-ben 2. kiadásban is megjelentette a több mint kétszeres terjedelemre duzzasztott könyvet.)

Elhunyt Benkő József református lelkész, füvész-tudós, teológiai tanár, egyháztörténész.

Deáky Gedeon református prédikátor Tisztelet oltárja címmel a pápa szabadulását üdvözölve 110 lapnyi terjedelmű könyvet írt „VII. Pius pápa Őszentségének a halhatatlanítására”, mely mű egyik példája lett annak a vallási áramlatnak, amely a felekezetek közti különbségek kiegyenlítésére törekedett. (Megjelent Pozsonyban.) Császár András, Gömör vármegye táblabírája névtelen röpiratban élesen bírálta és kriptokatolikusnak nevezte Deákyt.

Megnyílt a rozsnyói római katolikus papi szeminárium.