Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Károly Ambrus főherceget beiktatták az esztergomi érseki székbe. Nagy József szombathelyi nagyprépost üdvözlő-beszédében kifejezte azt a reményét, hogy amikor az ország első tisztviselőjét, a nádort és első papját, a hercegprímást királyi vér köti össze, a magyar nemzet biztosítékot nyer arra, hogy a vallásos élet, az erkölcsök tisztasága, a tudományok és a gazdasági jólét nagy felvirágzás előtt állnak.

I. Ferenc király szentesítette az 1808. évi törvényeket. Az 1808:II. törvénycikke A fölkelésnek az alább írott módon való fölajánlásáról (ti. a nemesi fölkelésről). 7. §: a személyes fölkelés alól kivétetnek az egyházi személyek és szerzetesek; 11. §: minden káptalan mint testület egy-egy lovast ad; 12. §: az egyéb egyházi javadalmasok katonaállítási kötelezettségét szabályozta. Az 1808:VI. törvénycikke A katonaújoncokban tett ajánlatról. 3. §: a népességen belüli arányok szerint az izraelita hitközség által állított egyéneket el kell fogadni újoncnak.

I. Ferenc király november 18-i legfelsőbb elhatározása alapján a Helytartótanács kiadta 26 838. számú rendeletét a görög katolikus özvegyek és árvák alapjáról. Az alap anyagi forrásai: gyűjtés; a nős javadalmas papok évi jövedelemkiegészítésének maximum 4%a; a nőtlen javadalmas papok végrendeletükben hagyományozzanak az alap javára, s ha végrendelet nélkül halnak meg, vagyonuk harmadrésze (amely egyébként a szegényeket illetné) kerül az alapba; a görög katolikus kanonokságok és püspökségek időközi jövedelmei.

I. Ferenc király utasította a Helytartótanácsot, hogy egyházi bizottsága keretében vizsgáltassa meg a zirci ciszterci apátság birtokjellegét. (Zirc függetlenségét képviselők ugyanis azt hangoztatták, hogy I. Miksa király 1575-ben azzal a feltétellel zálogosította el az addig önálló Zircet a Thuryaknak, hogy a király tetszése szerint bármikor visszaválthatja. Heinrichau 1699. december 17-én 31 ezer Ft-ért jutott Zirc birtokába, de az egyezség szerint ha ezt az összeget visszafizetik Heinrichaunak, le kell mondania Zircről.) → 1810. május 1–10.

A harctéren sebesült katonák látogatása során kapott tífuszban elhunyt Károly Ambrus főherceg, esztergomi érsek. (Az érseki széket 1819-ig nem töltötték be.)

Br. Vay József és felesége, Mocsáry Erzsébet 5000 váltóforintból álló alapítványt tett a sárospataki református kollégium részére.

Meghalt Bacsinszky András, a munkácsi görög katolikus egyházmegye második püspöke, aki a magyarországi görög katolikus püspökök közül elsőként lett a főrendiház tagja és valóságos belső titkos tanácsos. (A püspöki szék 1816-ig üresen állt.)

Kiskunfélegyházán városi Katolikus Szent László Reálgimnáziumot alapítottak.

A Helytartótanács egyházi bizottsága megvizsgálta a zirci ciszterci apátság birtokjellegét és megállapította: Zirc 31 ezer Ft kifizetésével önálló lehet. → október 30.