Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

I. Ferenc király a piarista rend magyar tartományának kusztodiátust adományozott. A donációs levelet 1807. november 5-én hirdették ki.

Veszprém vármegye közgyűlése felszólította Dréta Antalt, a zirci ciszterci apátság kormányzóperjelét, hogy a vármegye közvetítésével forduljon az országgyűléshez Zirc függetlenítéséért. → 1809. március 17.

A Helytartótanács 20 748. számú rendelete kiemelte, hogy a reverzális minden kényszer, rábeszélés nélkül, a protestáns fél jószántából származzék.

I. Ferenc király szentesítette az 1807. évi törvényeket. Az 1807:I. törvénycikk A katonai segedelem gyanánt a magyar ezredekhez 12 000 újoncnak megajánlásáról. 1. §: a megajánlott újoncok közé zsidókat is föl lehet venni és el kell fogadni. Az 1807:XIV. tc A hiteleshelyeken levő okiratok lajstromozásáról. Elrendelte a káptalanok és konventek hiteleshelyi működéséből keletkezett okiratok leltárba vételét.

Megnyílt a besztercebányai római katolikus papi szeminárium.

I. Ferenc király a 23 éves Károly Ambrus osztrák–estei főherceget, váci adminisztrátort (unokafivérét és sógorát) kinevezte esztergomi érsekké. → március 16.

VII. Pius pápa kiadta megerősítő bulláját Károly Ambrus esztergomi érsek kinevezéséről, ami egyben a korhiány alóli fölmentést is jelentette. → július 24.

A bécsi nuncius jelentése a vatikáni államtitkársághoz: Károly Ambrus esztergomi érseknél szorgalmazta a munkácsi görög katolikus püspökség szétosztását, hivatkozva annak óriási kiterjedésére, munkaképtelen főpapjára (Bacsinszky András püspök nyolcvanas éveiben járt, látását elveszítette), a plébániák elhanyagoltságára. (A munkácsi püspök 1809-ben meghalt, de a politikai zavarok, I. Ferenc és Bonaparte Napóleon háborúja, VII. Pius fogsága egyelőre nem tették lehetővé a kettéosztást.)

A bécsi császári udvari kápolnában br. Fischer István egri érsek püspökké szentelte Károly Ambrus főherceget, Magyarország új hercegprímását.→ augusztus 17.

A Helytartótanács 15 994. számú rendelete érvénytelennek minősített minden kötelezvényt, amit római katolikus anya adott leánygyermekei református vagy evangélikus szellemű neveltetésének beleegyezéséről.