Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

III. Lucius pápa az októberben tartott veronai zsinaton kiadja az Ad ­abolendam kezdetű bulláját, melyben elrendeli az eretnekek felkutatását. (→ 1200. október 11. előtt)

Meghal Châtillon Anna, III. Béla első felesége. (Fehérvárott temetik el.)

III. Béla ciszterci apátságot alapít Pilisen és Szentgotthárdon. (A monostorokba Acey-ból, illetve Trois Fontaines-­ből érkeznek szerzetesek.)

III. Béla újabb hadjárata során ­Szó­fiáig hódoltat bizánci területeket.

III. Béla király Fehérvárott ünnepli Szent István király ünnepét.

III. Béla szövetséget köt II. Izsák bizánci császárral, akihez feleségül adja leányát, Margit hercegnőt. Leánya hozományaként átengedi a Bizánci Birodalomnak a Morava folyó melletti, korábban elfoglalt bizánci területeket, míg a császár elismeri Magyarország horvátországi, dalmáciai és boszniai uralmát. ­Ugyan­akkor a megözvegyült III. Béla feleségül kéri Theodora Komnénét, I. Mánuel bizánci császár kolostorban élő rokonát. A házasságkötést a bizánci egyházi zsinat határozata meghiúsítja, ennek ellenére III. Béla és II. Izsák szövetségkötése lezárja a magyar–bizánci háborúkat, és ­lehetővé teszi, hogy Bizánc a Balkánon terjeszkedő normannok ellen sikeres ­küzdelmet vívjon.

III. Béla összeíratja jövedelmeit. (Az összeírás egy 15. századi párizsi kódexben ­maradt fenn: föltehetően III. Béla második házasságával összefüggésben készült. Más vélemény a király fia, Imre 1196. évi házasságának előkészületeihez kapcsolja létrejöttét.) A jegyzék leírja, hogy mely országokban uralkodik a magyar király, milyen az ország egyházi szervezete, ­mekkora az egyes püspökségek bevétele, továbbá részletezi a királyi jövedelmeket: „Magyarország királyának pénze jövedelméből évente hatvanezer márkája van. Ugyancsak neki sójából tizenhatezer márkája van. Ugyancsak neki a vámok, a révek, a piacok vagy a vásárok után, amelyek mind az övéi, harmincezer márkája van. Ugyancsak neki a király Erdélyben élő idegen telepeseitől tizenötezer márkája van. Ugyancsak a király az őt megillető [két]harmad rész címén hetvenkét ispánjától évi jövedelemként huszonötezer márkát élvez. Ugyancsak neki Szlavónia ­hercegétől évente tízezer márkája van. A ­hetvenkét ispán mindegyike évenként egy ­alkalommal ellátja Magyarország királyát, és mielőtt felkelne az asztaltól, legkevesebb száz márka ajándékot ad, de van, aki közülük ezer márkát is. Ebből magának a királynak a pénzösszegét legalább tízezer márkára lehet becsülni. És ezek mellett nagy adományt kapnak mind a királyné, mind a ­királyfiak is ezüstben, selyemkelmében és ­lovakban. És mindezek mellett a föld népe teljesen ellátja élelemmel a királyt.” (Kristó Gyula és Makk Ferenc fordítása.)

A Szófia és Nándorfehérvár közötti területek újra bizánci fennhatóság alá kerülnek.

A Barancsban fogságban tartott Eufrozina anyakirályné bizánci száműzetésbe távozik, majd Jeruzsálembe megy, s ott él apácaként 1193-ban bekövetkező haláláig. (Maradványait utóbb, valamikor 1272 előtt, Magyarországra hozták, s a fehérvári johanniták templomában temették el.)

III. Béla király feleségül veszi (Capet) Margitot, II. Fülöp Augustus francia király testvérét (II. Henrik angol király ­fiának, Henriknek az özvegyét).