Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

III. Béla Géza herceg kiadását követeli II. (Jasomirgott) osztrák hercegtől, aki azonban a kérést megtagadja. (→ 1176 nyara)

Az I. (Barbarossa) Frigyes német-­római császár ellen szerveződött és III. Sándor pápa támogatását élvező Lombard Liga (1167. december 1.) csapatai Legnanónál legyőzik a császár lovagseregét.

III. Sándor pápa követe, Walter bíboros albanói püspök Győrött dönt a salzburgi érsekség betöltésének ügyében, mert a pápa és I. (Barbarossa) Frigyes német-római császár jelöltje között kell választania, s így a Német-római Birodalom területén nem lenne biztonságban.

III. Béla magyar király és ­szövetsé­gese, II. Sobĕslav cseh herceg Ausztriára támad, mert az osztrák herceg nem adja ki Béla trónkövetelő öccsét.

Az I. Mánuel császár vezette bizánci sereg – melyben magyar és szerb segédcsapatok is harcolnak – Kis-Ázsiában a myriokephaloni ütközetben ­vere­séget szenved a szeldzsüköktől.

II. (Jasomirgott) Henrik osztrák herceg halálát követően Géza herceg, III. Béla magyar király trónkövetelő öccse II. Sobĕslav cseh herceghez szökik. A cseh herceg kiadja III. Bélának, aki fogságra veti (→ 1189. május 31.), ­miként a Géza herceg trónigényét támogató édesanyját, Eufrozina anyakirálynét is. (→ 1186 első fele)

I. (Barbarossa) Frigyes német-­római császár és III. Sándor pápa Velencében békét köt, ezzel lezárul a pápaság és a császárság küzdelmének 1159-ben kezdődött második szakasza. (A ­béke­kötésnél a magyar király is képviselteti magát.)

III. Béla összeíratja a II. (Vak) Béla által alapított aradi ­társas­káptalan birtokait és szolgálónépeit. (Az összeírásban először tűnik fel közvetlen adat az újraosztásos földközösségre: az egyik faluban a káptalannak 2 jobbágygazdasága van, melyekhez ugyancsak 2 sors, azaz a határbeli földtartozékokból való eszmei részesedés tartozik.)

Magyar diákok tanulnak Párizsban: egyikük haláláról – valamint arról, hogy nem maradt utána adósság – István, a párizsi Szent Genovéva-egyház apátja levélben értesíti III. Bélát.