Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Felépül a királyi alapítású jászói premontrei prépostság. (→ 1255 folyamán)

Benedek veszprémi ispán III. István király beleegyezésével végrendeletet készít. ­Vagyona egyik részét a veszprémi Szent Mihály-egyházra, a többit leányára és testvére fiára hagyja.

Újabb krónikaszerkesztés készül a magyar királyi udvarban, amely a 11. század végétől kezdődően foglalja össze a magyar történelmet. A krónika eredetije elveszett, szövegét a 14. századi ­krónika­kompozíció és Heinrich von Mügeln 14. századi német nyelvű magyar krónikája tartotta fenn.

Lukács esztergomi érsek és az előkelők többsége III. István öccsei ­közül az idősebbet, a Bizáncban élő Béla herceget választják királlyá, akit I. ­Má­nuel bizánci császár is támogat. (Béla ­esküvel ígéri Mánuelnek, hogy soha nem válik Bizánc ellenségévé.) Lukács utóbb mégis megtagadja Béla megkoronázását, mert az megajándékozta az érsek követét, s felfogása szerint ez szimónia. III. Sándor pápa – miután Béla esküt tesz az 1169. évi egyházi megállapodás ­megtar­tására – engedélyezi, hogy Lukács vonakodása esetén a kalocsai érsek végezze a koronázást, feltéve ha Béla kötelezvényt ad, miszerint a kalocsai érsek általi megkoronáztatása nem érinti az esztergomi érsek koronázási előjogát, amit Béla meg is tesz. (Először említik az esztergomi ­érsek kiváltságai között a magyar király koronázását.)

Lukács érsek visszavonul a királyi udvarból. Távozása érzékenyen érinti a királyi oklevéladással foglalkozó udvari szervezet tevékenységét. Néhány évig a királyi oklevelek a hanyatlás jeleit mutatják. (→ 1181 folyamán)

A kalocsai érsek Székesfehérvárott megkoronázza Béla herceget. (Uralkodik 1196-ig.)

III. Béla bebörtönzi öccsét, a trónigénnyel fellépő Géza herceget és annak több hívét.

Lipót, II. (Jasomirgott) Henrik osztrák herceg fia feleségül veszi III. Béla király testvérét, Ilonát.