Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

I. Ferenc király a szombathelyi egyházmegye élére gr. Herzan-Harras Ferencet, a birodalom bíboros-követét nevezte ki. (1800. május 18-án szentelték püspökké.)

Helytartótanácsi rendelet meghagyta: ha a városi pénztárak valamely felekezeti iskolát segélyeznek, ezentúl kötelesek mindegyik helybeli felekezeti tanintézetet a lakosság felekezeti arányszáma szerint segélyezni.

Meghalt gr. Batthyány József bíboros hercegprímás, esztergomi érsek. (Az érseki széket 1808-ig nem töltötték be.)

Egyhangúlag pápává választották gr. Barnaba Luigi Chiaramonti bíborost, imolai püspököt, aki a VII. Pius nevet vette föl.

A Helytartótanács 6320. számú rendelete előírta, hogy az elhagyott és kitett ún. „státus-gyermekek”-et az uralkodó vallásában kell nevelni, tekintet nélkül a befogadó vagy az örökbefogadó vallására.

A király elrendelte, a Helytartótanács 18 836. szám alatt közzétette, hogy a királyi, városi és községi kegyuraságnál a lelkészi állásra pályázók közül a püspök hármat jelölhet, s a kegyúr a három jelölt közül prezentálhat. A rendelet nem vonatkozott a magánföldesurakra. A szabad királyi városok pedig nem voltak kötelesek a püspök által javasolt három fő közül választani.

Christoph Bonaventura, a zirci ciszterci apátság 1779–1793 közötti perjele, a német rendtagok nevében – azok megkérdezése nélkül – panaszt emelt I. Ferenc királynál a németek elnyomatása miatt, hogy így a zirci konvent magyarrá válását akadályozza. → november 25.

A Helytartótanács engedélyezte, hogy a pesti görögök templomukba temetkezhessenek az előírásoknak megfelelő kriptákba. (A templomban 13, a templomudvarban 69 görög holttestet temettek el. 1937-ben exhumálták és a Rákoskeresztúri temetőbe helyezték át őket.)

A Helytartótanács Bajzáth József veszprémi megyéspüspököt, ő pedig Zsolnay Dávid vikárius generálist megbízta a zirci ciszterci apátság belső viszonyainak vizsgálatával. (Mennyi a szerzetesek száma, milyen a nemzetiségi megoszlás, hányan lelkipásztorkodnak, van-e noviciátus és teológia Zircen, milyen nemzetiségűek az elöljárók, megtartják-e a pénzkivitel tilalmát stb.) → 1801. január 3.