Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

A pápai református egyház és iskolai elöljárói folyamodványban kérték a dunántúli református egyházkerület konzisztóriumát, hogy az addig kizárólag általuk fönntartott pápai iskolát vegye pártfogása alá. → június 13.

Tatán tartott dunántúli református egyházkerületi gyűlés kijelentette, hogy a pápai iskolát ismeri el a kerület anyaiskolájának.

Tatán tartott dunántúli református egyházkerületi gyűlés kijelentette, hogy a pápai iskolát ismeri el a kerület anyaiskolájának.

Mártonfi Józsefet a király erdélyi püspökké nevezte ki. (Az erdélyi róm. kath. Státus három jelöltet terjesztett a király elé, aki közülük egyet kinevezett, s őt a pápa prekonizálta.)

I. Ferenc király engedélyezte, hogy a protestáns hitben nevelt gyermekek megmaradhassanak hitvallásukban. (Foganatja nem lett, mert a megelőző, illetve az ezt követő rendeletek hatástalanították.)

Máramarosszigeten református lelkészképző intézet nyílt.

Életének 78. évében elhunyt Galgóczy Ferenc esztergomi kanonok, 1768-tól besztercei apát, 1772-től komáromi főesperes, a Szent István-rend kiskeresztje kitüntetettje.

I. Ferenc király elrendelte, hogy a katolikus lelkészek akkor is teljesítsék az esketést, ha a protestáns apa megtagadja a fiúgyermekeinek katolikus nevelését biztosító reverzálist.

Protestáns egyházi vezetők terjedelmes sérelmi kérvényt nyújtottak át I. Ferenc királynak.

A Helytartótanács 18 545. számú rendelete érvénytelennek minősített minden kötelezvényt, amelyben római katolikus apa beleegyezését adta gyermekei református vagy evangélikus szellemű neveltetéséhez. → 1808. július 26.