Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

A Helytartótanács általános könyvvizsgálásról szóló 15 116. számú rendelete előírta, hogy azon könyveket, amelyeknek vallásos tartalma kétséges, föl kell küldeni a királyi cenzorhoz. (A protestánsok históriai vonatkozásokkal bíró könyvei mind a királyi könyvvizsgáló elé kerültek.)

Sándor Lipót főherceg nádor a magyar katolikus papságot jellemezte az I. Ferenchez írt jelentésében: a kisebbik rész vakbuzgó és türelmetlen vallási felfogásában, a nagyobbik rész pedig mit sem törődik egyházi kötelességének teljesítésével, így megvetés tárgyává tette az egész egyházi rendet.

A budai Vérmezőn kivégezték a Martinovics-féle összeesküvés résztvevőit.

A Helytartótanács 11 626. számú rendelete a Martinovics Ignác-féle összeesküvés ürügyén megtiltotta, hogy francia vagy más idegen országbeli papot magyar szerzetesrendi tartományba átvegyenek.

Br. Vay József, a tiszáninneni református egyházkerület főgondnoka elkészítette egy, a református, evangélikus és görögkeleti egyház részére Pesten felállítandó universitas tervezetét. (Anyagi alapját az ezen vallásokhoz tartozó házaspárok tíz esztendőn át fizetendő évi 5 garasa adta volna.) A tervezet elhalt, amint kitudódott, hogy a katolikusok feladták a pesti egyetem Esztergomba helyezésének szándékát.

Pesten megtartotta az első istentiszteletet Báthory Gábor lelkész, az újjáalakult pesti református egyházközség első lelkipásztora. Ebben az időben a pesti reformátusok száma 512 fő.

Gr. Batthyány József bíboros, esztergomi érsek 100 katonát szerelt fel, 50 ezer mérő zabot és 50 ezer forintot adott a Franciaország elleni háború céljaira.

Lőcsén evangélikus lelkészképző intézet nyílt.

A tiszántúli református egyházkerület közgyűlése elhatározta, hogy a debreceni kollégiumban ezentúl minden tantárgyat magyarul kell oktatni.

A Helytartótanács 6336. számú rendelete engedélyezte, hogy a szerzetesrendek a káptalani választásokat a külföldön székelő generális tudomására hozhassák. A bejelentés eredetijét és hiteles másolatát a rendi pecséttel ellátva a Helytartótanácsnak meg kellett küldeni, mert az közvetített minden levelezést a generális és a provinciális között. (Ugyanerre vonatkozott az 1800. október 1-jei 22 897. és az 1800. december 9-i 28 189. számú rendelet is.)