Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

A zirci ciszterci konvent tagjai I. Ferenc királytól kérték sérelmeik orvoslását. (Heinrichau elnyomja Zircet, még perjelt sem választhat, a regula tiltása ellenére a magyarok ki vannak zárva a gazdaság irányításából és a magasabb állásokból.) → szeptember 23.

 Helytartótanács 3045. számú rendelete a vegyes házasságból származó gyermekek vallási neveltetése körüli vitákban a királynak tartja fönn a végső döntést; megszüntette a gyermekek elvevését abból a célból, hogy katolikus neveltetésük biztosított legyen.

A Helytartótanács rendelete szerint mindenki katolikus lehet, még a 18. életévét be nem töltött gyermek is, ha szülei és két tanú előtt kijelenti szándékát. (Ennek lényegét megerősítette az 1797. október 26-i rendelet is.)

A 14 953. számú helytartótanácsi rendelet megtiltotta a püspököknek, hogy magukat a protestánsok üldözésére esküvel kötelezzék, mivel részükre a törvény szabad vallásgyakorlatot biztosít. (A katolikus püspökök ugyanis magukat az eretnekek üldözésére kötelezik a pápának tett esküjükben.)

I. Ferenc kinevezte az új és egyúttal utolsó heinrichau–zirci apátot Gloger Konstantin személyében. Kinevezését csak a zirciek kérelmének tekintetbevételével összeállított feltételek alapján kapta meg: 1. elsősorban magyarokat kell fölvennie; külföldiek ne legyenek elöljárók, de ezek kinevezési joga a zirciek jelölése alapján az apáté marad; 2. az apát távollétében a perjel ne egyedül intézkedjen, legyen mellette két tanácsadó; 3. tilos a javak elidegenítése és a pénz országból való kivitele; 4. az apát a Helytartótanács kegyesalapítványok bizottsága előtt tegyen jelentést Zirc állapotáról; 5. várerősítés címén 1769 forint 36 krajcárt kell fizetni évenként. → 1800. október 12.

Megnyílt az ország második nyilvános könyvtára az egri katolikus Líceumban. 1799-ben kibővült hg. Eszterházy Károly hagyatékával, s ekkor 20 293 kötetből állt.

A Sárospataki Református Kollégium – elsőként a magyar protestáns tanintézetek közül – jogi tanszéket állított fel.

I. Ferenc király rendelete előírta, hogy annál a személynél, aki római katolikus hitről protestánsra akar áttérni, az engedély megadása előtt meg kell vizsgálni: 1. van-e a katolikus hittől elszakadni igaz szándéka; 2. miért akar hitet változtatni? 3. a valódi ok után a szomszédoknál, helybelieknél érdeklődni kell; 4. gyakorolta-e már eddig a protestáns vallást; 5. kizárni a csábítás lehetőségét.

 

Alsó-Fehér vármegye vizsgálatot indított az ún. erdélyi triász, három bazilita szerzetes ellen, akik Joan Bob fogarasi görög katolikus püspököt latin liturgikus szokások bevezetésével, a szerzeteseknek az egyházkormányzatból való kiszorításával vádolták. A triász hangadója, Gheorghe Sincai börtönbe került, a többiek szétszéledtek.

Karcagon felszentelték a keleti ortodox Szent György-templomot.